Tuesday, 19 July 2011

Allah sayang sangat dengan kita! Kita sayang Allah tak?

Assalamualaikum wahai sahabat.. Kutembakkan doa ringkas itu buat kalian..
Seperti selalulah ya!Tepuk dada, tanya kondisi iman kita.. apa khabar hari ini? Semakin kuat atau lemah? Oleh itu,,jom sama-sama kita kongsi ilmu untuk meningkatkan keimanan dalam diri..

Biasalah kita sebagai manusia, suka untuk melakukan apa yang dilarang.. betul atau tidak?? Ana dah pernah ketengahkan pada antunna dan antum tentang aurat wanita.. bukan? Jadi hari ini kita singkap pula apa Allah kata tentang batas pergaulan lelaki dan perempuan.. 
Mulakan bacaan kita dengan basmalah dan betulkan niat kita..

 1. Menundukkan pandangan:
ALLAH memerintahkan kaum lelaki untuk menundukkan pandangannya, sebagaimana firmanNya;
“Katakanlah kepada laki-laki yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.” (An- Nur: 30)
 Sebagaimana hal ini juga diperintahkan kepada kaum wanita yg beriman, ALLAH berfirman; “Dan katakanlah kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.” (An-Nur: 31)

2. Menutup Aurat:
 ALLAH berfirman, “Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka melabuhkan kain tudung ke dadanya.” (An-Nur: 31)
Juga FirmanNya; “Hai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka melabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenali, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (An-Nur: 59)

3. Adanya pembatasan antara lelaki dengan wanita:
Kalau ada sebuah keperluan terhadap kaum yang berbeza jenis, harus disampaikan dari balik tabir pembatas. Sebagaimana firmanNya; “Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita) maka mintalah dari balik hijab.” (Al-Ahzaab: 53)

4. Tidak berdua-duaan Di Antara Lelaki Dan Perempuan:
Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya.” (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)
Dari Jabir bin Samurah berkata; Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya.” (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)

5. Tidak Melunakkan Ucapan (Percakapan):
Seorang wanita dilarang melunakkan ucapannya ketika berbicara selain kepada suaminya. Firman ALLAH SWT; “Hai isteri-isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara (berkata-kata yang menggoda) sehingga berkeinginan orang yang ada penyakit di dalam hatinya tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. (al--Ahzaab: 32)
Berkata Imam Ibnu Kathir; Ini adalah beberapa etika yang diperintahkan oleh ALLAH kepada para isteri Rasulullah SAW serta kepada para wanita mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau berbicara dengan orang lain tanpa suara merdu, dalam pengertian janganlah seorang wanita berbicara dengan orang lain sebagaimana dia berbicara dengan suaminya. (Tafsir Ibnu Kathir 3/350)

6. Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan Jenis:
Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata; “Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginya.” (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir)
Berkata Syaikh al-Abani Rahimahullah; Dalam hadis ini terdapat ancaman keras terhadap orang- orang yang menyentuh wanita yang tidak halal baginya. (As-Sohihah 1/448)
Rasulullah SAW tidak pernah menyentuh wanita meskipun dalam saat-saat penting seperti membaiat dan lain-lainnya. Dari Aishah berkata; Demi ALLAH, tangan Rasulullah tidak pernah menyentuh tangan wanita sama sekali meskipun saat membaiat. (Hadis Riwayat Bukhari)

Sabda Rasulullah SAW; Dari Abu Hurairah r.a. dari Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya ALLAH menetapkan untuk anak adam bahagiannya dari zina, yang pasti akan mengenainya. Zina mata dengan memandang, zina lisan dengan berbicara, sedangkan jiwa berkeinginan serta berangan-angan, lalu farji yang akan membenarkan atau mendustakan semuanya. (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim & Abu Daud) Padahal ALLAH SWT telah melarang perbuatan zina dan segala sesuatu yang boleh mendekati kepada perbuatan zina. Sebagaimana FirmanNya; “Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan jalan yang buruk. (Al-Isra: 32)

Lihat! betapa sayangnya Allah pada kita.. Dia telah menurunkan wahyuNya pada Nabi Muhammad agar sampai kepada kita.. Seboleh-boleh Allah muatkan dalam Al-Quran tentang kehidupan kita.. Maka untungkah kita jika berusaha untuk menjauhi kebenaran?

Seperkara  lagi.. Acapkali terjadi apabila kita menegur orang dan kita selitkan firman Allah (Surah Al-Isra:32)..akan ada yang menjawab.. 'Alah, kami bukan buat apa-apa pun, cuma duduk2 dan borak2 kosong je..'.. Kerana itulah Allah menurunkan ayat ini:' Janganlah kamu mendekati zina'.. Kenapa Allah tidak letak melakukan? tapi Allah letak mendekati? Kerana terlampau banyak perkara yang boleh menyumbang ke arah penzinaan.. Antunna dan antum pernah dengar ayat ini? 'Dari mata turun ke hati'.. dari sinilah ia bermula.. Apabila cantik serta indah di pandangan maka ia akan turun ke hati dan membuahkan racun didalamnya.. Dek kerana itulah,wahai wanita! Allah suruh kita tutup aurat.. Allah suruh kita tundukkan pandangan..Allah suruh kita jaga batas.. Allah buat semua ini tujuannya hanya satu, Allah nak tunjukkan kasih sayangNya pada kita! Kita balas tak kasih sayang Allah? Kita buat tak apa yang Allah suruh? Kita tingal tak apa yang Allah larang? Maka sekali lagi, imbas kembali apa yang pernah kita lakukan.. top-up kembali kesalahan kita yang dulu dengan kredit baru.. 
Jadi, setakat ini sahajalah apa yang mampu ana nukilkan buat tatapan antunna..
Sama-sama kita kita sayang Allah.. InsyaAllah!!

INDAHNYA ALQURAN JIKA DIKAJI DAN DITELITI..
SYUMULNYA ISLAM SEHINGGA JAM BIOLOGI KITA TURUT DIMUATKAN DI DALAMNYA..
KAU AMANAHKU, SAHABAT!! 


No comments:

Post a Comment